Northern Koi

Our koi pond and garden... a restful and enjoyable place in the North of Sweden

Vår damm

 

Jag tror att alla koi-ägare vid ett eller flera tillfällen muttrat och sagt "Jag skulle ha gjort dammen större - Eller djupare - eller ..", för visst handlar det lite om det, att intresset ofta växer och då ökar också kraven på ens fisk-damm.

I takt med att ens intresse växer så köps ofta fler koi och då ökar kraven på filtrering, uvc, syresättning m.m. Hos mig har det inte varit ett undantag alls :).

Första dammen var en blixtverk av en tanke "- hmm, va kul det skulle vara att ha en Koi-damm på gården".. en timme efter det togs första spadtaget, undrar om man hade tagit det om man vetat idag vad som komma skulle ( "Joo, det hade man nog ändå..."). Den finns tyvärr inga bra bilder kvar på.

Dom två kommande koi-dammarna var också ett projekt i sig men ändå mer ett sätt för att lära sig hur man inte skulle göra, dvs dimensionera fel i filter, syre, möjligheter att rengöra m.m. Trots det så var dom rätt fina :) Länken nedan visar mer om dom dammarna Sommaren 2009.

Tredje versionen av dammen byggdes 2010, vill ni se alla bilder med grävning, planering m.m. så kan ni se det här Sommaren 2010.

Fjärde versionen på dammen med 350 kvm japansk trädgård är den som ni ser bild på ovan, här kan man se hela arbetet från 2016 fram till Våren 2018.

Hur är det med er, har ni också drabbats av "fiskdamm-sjukan"?, skriv gärna och kommentera till oss.