Northern Koi

Our koi pond and garden... a restful and enjoyable place in the North of Sweden

Koiens historia

 

Inledning

Det sägs att dagens koi kan bli upp emot 1 m lång och bli 100 år gammal. Koi är en snabb och vacker fisk som kan bli mycket tam och gärna tar mat ur handen. (en del till och med "pussas" *ler*) Det finns många olika färgkombinationer och i olika prisklasser beroende på storlekar, färger, mönster, ursprung m.m. Koi behöver en lite större damm för att må riktigt bra. Den koi vi har i våra dammar är hårt framavlad och kan därför vara känslig för sjukdomar. Bra vattenkvalitet och ett bra filter system är A-O.

Ursprung

Ingen vet egentligen exakt var den Koi vi har idag har sitt ursprung, Vanlig spegelkarpmen det är en vanlig tro att karp (Cyprinus carpio) har sitt ursprung någonstans i närheten av Persien och västra Asien. Karpen migrerade till Kina antingen genom handel eller naturliga vattendrag. Det är inte känt när exakt karpen infördes i Japan, men det tros ha varit genom handel.

Karp var redan för 200 år sen en utmärkt källa till protein och den började så som komplement till riset som jordbrukarna i Niigata prefekturen odlade och att hålla dem som en viktig extraföda för de långa vintermånaderna. När karpen (Magoi) var lagomt stor kunde risodlaren fånga och salta dem så att de skulle hålla de långa vintermånaderna då det behövdes extra näring. Så våra fina koiar var mat :).

 imag0119.jpgRunt mitten av 1800-talet började några av risodlarna märka att en del av karparna var muterade. Fläckar av rött och vitt fanns på dem. De bestämde att det skulle vara fint att hålla sådana och vidareförädla dom. Ganska snart hade de utvecklat olika mönster. Det är otroligt att dessa enkla risodlare selektivt valde avel karp för att ta fram fantastiska färger och mönster, när samtidigt egentligen ingen genetisk forskning fanns på den tiden.

Vid sekelskiftet, korsades en ny Koi korsning fram med bl.a. spegel karp från Tyskland. Den Koi sorten kallades Doitsu.

Koi odlingen tog fart i Japan 1914 då några uppfödare tog exemplar av olika sorter till en utställning i Tokyo. Folk från hela Japan såg dessa levande juveler. Under de kommande decennierna, dök dussintals av nya sorter fram.

Nästa stora språng i Koiens historia var egentligen tro det eller ej bl.a. skapandet av plastpåsar på 1960-imag0081.jpgtalet.

IDag kan en koi med hjälp av påsar, skyddande kartonger och syresättning transporteras över hela världen tillförlitligt och utan höga förluster enkelt inpackade.

Idag odlas Koi över hela världen, men de flesta är överens om att de bästa kommer ända från Niigata prefekturen i Japan. Koi är idag en av de mest eftertraktade uppfödda fisksorterna i världen och du kan hitta Koi hobbyister i nästan alla länder.

 

  Vill du veta mer?, Här är en bra extern länk om koiens olika teckningar och variteter, tryck här.